18 lipnja 2008

Kutak zdravlja


Dobro je ponekad slusati savjete strucnjaka, oni najbolje znaju. Ili ...?
Ja mislim da smo sami sebi najbolji strucnjaci. Mi najbolje znamo sta nam je dobro a sta nam smeta, zar ne?
Kao zdravstveni pedagog se svakodnevno susrecem sa pitanjima koji su nam od velikog znacaja - naseg nacina zivota. Kako jedan doktor moze da zna koju cu ja hranu danas jesti, koliko cu posla uraditi, sta sve moram stici?
Na kursevima zdrave ishrane, koje ponekad vodim, susrecem ljude koji vise ne znaju sta je zapravo zdrava hrana. Od toliko savjeta koje primaju ne znaju kako da kuhaju i sta im je najbolje za njihovo zdravlje. A ja ih lijepo upoznam sa svime sto u sustini trebaju znati: vrste masnoce, zacina, nacina pripremanja hrane, glikemicni index - to nije neka nova moda, to su stari ispitani procesi u ishrani. Zatim im pokazem jednostavne nacine pripreme i onda sami pocnu razmisljati i odabirati: "Ako jedem puno masnih jela, uzet cu vise salate. Odustat cu od deserta, uzet cu vise voca! Izbacit cu pepsi i kolu, pit cu vise vode ..."
I tako - proces razmisljanja o svome vlastitom zdravlju je krenuo.
Sam sebi doktor ! Zasto ne?

3 komentara:

Unknown kaže...

zbilja se čovjek izgubi u svim tim silnim smjernicama kojima nsa svakodnevno bombardiraju o hrani. Istina je zapravo da nismo svi jednaki i da nam ne odgovara svima isti tip "zdrave hrane". Potpuno si u pravu kad kažeš da smo sami sebi najbolji stručnjaci - treba samo slušati što tijelo kaže, a to često ne slušamo. Tema ti je super! Očekujem još toga. Pozdrav uz konačno poneku zraku sunca!!!

rijeka kaže...

Hvala Sandrine!
Ova tema mi je strucna ali i najdraza. A ima puno toga: o ishrani, stresu,socijalnom zdravlju...
Pozdrav sa vjetrovitog sjevera !

Sinja kaže...

Draga Rijeka, rado ću biti sam svoj doktor uz tvoje savjete :)
Davno sam negdje pročitala ili čula od nekog to "Slušaj svoje tijelo, svoj organizam" i sjetim se nekad to uraditi :)