30 lipnja 2008

Umjetnost i zdravlje

Jeste li razmisljali o tome da se u svakome od nas krije umjetnicka dusa? Volimo boje, lijepe stvari, dobru muziku, prirodne ljepote - sve nas to cini sretnima i zadovoljnima ! Sve te ljepote nam pruzaju osjecaj mira i blazenosti. Boravak u prirodi nam umanjuje stres i nervozu, muzika nas cini radosnima, lijepe stvari i boje pokrecu u nama ceznju i zadovoljstvo. Kad ugledamo neku lijepu stvar sa ceznjom je pozelimo, kad napravimo nesto lijepo osjecamo se tako zadovoljni. Volimo biti okruzeni lijepim stvarima. Nastojimo se okruziti lijepim stvarima. Svoje domove namjestamo prema svome ukusu i zelji, bojama koje nam se svidjaju i ogdovaraju vlastitom karakteru.
Ja obozavam prirodu i obozavam lijepe, svijetle boje. Pronasla sam nacin kako da to spojim - slikanjem akvarela! Nema veceg zadovoljstva nego kad uzmem kistove i boje i prenosim na papir ono sto osjecam. U bojama koje volim. Bojama koje me cine sretnom, opustenijom. U tim trenutcima ne postoji stres, ne postoji bol. Samo boje i stvaranje. Uz muziku koju volim.
Par puta sam vodila kurs o suzbijanju stresa. Odabrala sam temu "Aktivni odmor" koja se sadrzavala bas od mojih omiljenih trenutaka: boje i muzike. Pripremila sam boje , kistove i papir i CD plocu sa tihom, ugodnom muzikom. Zamolila sam ucesnike da, ne razgovarajuci glasno, samo slusaju muziku i prepuste se osjecaju. Zatim da uzmu kistove i prenose na papir boje koje vide i osjecaju u tom trenutku. Bez prestiza, ne mora biti neka slika, samo boje bez pravila. Cudno su me gledali, onim pogledom - ja ne znam da slikam. Ali nakon nekoliko trenutaka su ipak uzeli kistove ne usudjujuci se pogledati na susjeda pokraj. Slikali su uz tihu tonove. Nakon 20-ak minuta sam ih blago prekinula. Pokazalo se da su se svi osjecali opusteno, neki su bili zadovoljni svojim "slikama" a neki su se samo smijali, ali su uzeli svoje radove sa sobom. Svoja umjetnicka djela!
Glavno je bilo da su se svi dobro osjecali !
Zelim reci da umjetnost i zdravlje idu skupa, i u svakom od nas je umjetnicka dusa. Uzmite boje i probajte !
Evo nekoliko mojih akvarela :


2 komentara:

Sinja kaže...

Ne sjećam se kada sam zadnji put nešto nacrtala, ako izuzmemo šaranje po najbližem papiriću dok pričam na telefon :)
Čini mi se da ima i 10 godina. Bože dragi, pa to je užasno. Tek sad to shvatih nakon što pročitah tvoj post. nisam o tome ni razmišljala. A voljela sam crtati. Imam i sad par kistova za svaki slučaj :)

P.S. Rado bih phodila taj tvoj muzičko-slikarski kurs!!!
Sinja

Snjezana kaže...

Bas su ti lijepi.:)
Znas, vec godinu dana u celofan zamotano slikarsko platno stoji iza mog nocnog ormarica a boje i kistovi u ladici... mogla bih ih i izvaditi ovog weekenda nakon ovog tvog posta.:)
Ne znam samo kako ce mi ici jer ne pamtim kad sam zadnji put umocila kist u boju...
btw blog ti je zanimljiv i zraci optizmom.:)))
Lijep pozdrav!