30 srpnja 2008

Ljetni odmor na Svedskom tlu
Ljeto!! Ja svakog proljeca mastam i planiram ljetno putovanje na jug - na moj dragi Jadran i posjetu mojim dragim osobama, rodbini i prijateljima. Ali to se, na zalost, ne ostvari svakog ljeta. Ovog ljeta ostajemo na sjeveru, u Svedskoj. Pa dobro, necu ocajavati. Moze se i ovdje ljeto lijepo provesti, samo da prestanem uzdisati.
Svedska je duga zemlja sa puno lijepih krajolika, suma i jezera. Okruzena morem. Dakle - pocinjemo sa planovima: sta bih ja htjela ovaj put vidjeti i dozivjeti. Obicno su to moje zelje i planovi, uvijek zelim vidjeti nesto novo. A ima toga...Odluka je pala na srednji dio Svedske na istocnoj obali. Kod mjesta Gävle, Svedska rivijera , kazu ! Iznajmili smo jednu malu, udobnu vikendicu uz samu obalu. Muz je uzivao jer je u blizini tog mjesta vojarna u kojoj je sluzio vojsku, a koja je sad pretvorena u turisticko naselje. Tu smo obisli uzgajaliste lososa. E to je zanimljivo - ribe skacu UZVODNO i uporno se bore protiv jake vodene struje da bi dosle do svoga mrijezista! Stajala sam satima i pokusala ih uslikati, ali nijedna riba se ne vidi na slici.
A zatim smo isli na kupanje. Kilometarska pjescana plaza na obali Baltickog mora. Pa dobro, odgovara joj naziv rivijera. Vrijeme toplo, pravo ljetno, bas da se rashladim u moru. Ali ja zaboravila da je ovo ipak - sjever ! A ne dragi topli slani Jadran! Ovo more niti je toplo niti je slano. Ali kupanje ipak osvjezava. Samo sto sam morala ici dobrih 10-ak minuta dok sam stigla do dubine vode iznad koljena da bih barem malo mogla zaplivati. Za djecu je pravi raj.
Obisli smo stari ribarski gradic da kupimo pravog dimljenog lososa. Tu se cuva tradicija lova i dimjenja ribe. Gradic jos od 1800- te i iskljucivo se posvecuje ribolovu i dimljenju ulovljenje ribe - tu nema turizma, osim butika gdje se riba prodaje i malog kafica sa pogledom na more. Carobno i mirno.
Ljeto u Svedskoj ima svojih cari :)
Ima toga jos, ali o tome u slijedecem nastavku.

Broj komentara: 5:

nLo kaže...

Vidim da vam je bilo lipo;)
Virujem da je Švedska predivna zemlja i ako bude prilike sigurno ću je posjetiti;)

rijeka kaže...

Nlo obavezno posjeti Svedsku ako ti se ikada ukaze prilika! Toliko je lijepa priroda, a ima puno toga za vidjeti i u velikim i u malim gradovima. Meni bude zao kad turisti idu samo u Stokholm i ne vide ostale ljepote ove zemlje

sandrine kaže...

pa nije vama tamo uopće loše, vidim ja! sve me više mamiš na sjever!

rijeka kaže...

Sandrine nadam se da ces se odluciti za posjetu sjeveru ! Pitaj muza i planirajte put - ja cekam :)

Berta Fatso kaže...

Vjerujem da bih uživala na odmoru u Švedskoj, predivna je zemlja te se nadam da ću je jednom uspjeti posjetiti.