04 kolovoza 2008

Dragon Gate - Kineski grad u Svedskoj


Putovanje u Kinu postaje sve popularnije. Puno nas privlaci ta neobicna zemlja, nama nepoznate i zanimljive kulture i nacina zivota. Putovanje je daleko i skupo. Ali eto, za nas u Svedskoj ima rjesenje - mozemo dozivjeti Kinesku kulturu bez putovnice i puno novca. Naime u Svedskoj je izgradjen jedan Kineski grad - "Dragon Gate".
Vozeci se autoputom Gävle -Stockholm i skoro kraj samoga autoputa iznenada se izdize visoka zgrada neobicnog izgleda. Budi radoznalost i cudjenje. Za one koji ne znaju. Ali za nas koji smo o tome citali u novinama upravo je to mjesto cilj nase posjete. Parkiramo na velikom parkingu i zacudeni i zadivljeni ne mozemo odvojiti pogled od velikih zidina. Na ulazu nas docekaju ljubazni kinezi i na mekom engleskom nam zele dobrodoslicu i objasnjavaju sta nas sve ceka kad udjemo kroz ulaz u njihov grad. Ulazimo kroz kamena vrata i krocimo u jedan novi svijet. Prvo nas doceka veliki prostor, siroki trg u cijem centru je veliki kip. Ja samo stojim zacudjena i odusevljena i razgledam okolo. Covjek ostaje bez rijeci. Osjeca se posebna atmosfera i samo se cuje kineska muzika i dosaptavanje nekolicine turista koji su u istom zacudjenom stanju kao i ja. I kao da ne zele glasno pricati, da ne pokvare caroliju. Jedan nasmijani Kinez nam prilazi i objasnjava plan obilaska grada, on ce nam biti vodic. Kratko nam objasnjava zasto i kako je nastao ovaj grad: jednostavno je jedan kineski biznizmen odlucio da evropljanima priblizi i pokaze Kinesku kulturu i izbor je pao na Svedsku. Gradnja je pocela prije 4 godine i osim betona i pijeska sve ostalo je dopremljeno iz Kine. Cak i osoblje koje je ovdje zaposleno, svi su kinezi i govore samo kineski i engleski. Iako ima puno kineza u Svedskoj, sve mora biti autenticno. Prvo prolazimo kroj jedan dugacki hodnik na cijim zidovima je oslikana kineska historija i kultura. Prelijepe slike. Ja zastajem cijelo vrijeme da ih bolje pogledam. Vodicev meki glas nas vodi kroz historijske dogadjaje. Zatim izlazimo na trg i nalazimo se pred velikim kipom, koji je visok 16 metara ! To je kip Guan Yin - boginje zdravlja i darezljivosti. Ona ima tisuce ociju i ruku da sve vidi i svima pomogne. I posjetiocima dodijeli srecu i zdravlje ! Ja je s postovanjem pozdravljam.

Zatim nastavljamo u muzej i tu je moj muz ostao odusevljen. A moram priznati i ja. U muzeju se nalazi 200 zemljanih vojnika, kopije poznate kineske armije iz provincije Xian u centralnoj Kini. Historijski podatatak: armija je nastala prema naredbi prvog cara Qin Shi Huangdi prije 2000 tisuce godina da bi suvala carevu grobnicu. Pronadjeni su podatci da su vojnici radjeni od pecene gline i trebalo je 39 godina i 700 ooo radnika da bi je zavrsili. Vojnici su radjeni u prirodnoj velicini. Pronadjeni su 1974 godine od nekoliko zemljoradnika koji su iskopavali bunar. I sto je zanimljivo ovo je najveca zbirka vojnika izvan kineskih granica !
Nakon obilaska grada i ispijanja pravog kineskog caja, gladni i puni utisaka rucali smo u restoranu koji lici na malu barku. I tu je neka simbolika, ali ja ne znam koja.

Na kraju smo svratili u butik da kupimo neki suvenir. I tu smo dobili iznenadjenje: nase ulaznice su bile kao lutrija pa smo mogli i da pobjedimo nesto iz butika. Muz je htio da kupi neku malu figuru vojnika. On je izvukao razglednice na svoju ulaznicu a ja sam dobila veliko iznenadjenje: dobitak od 1000 kruna ! Ali samo na vojnike, zalud sam se radovala kineskom porculanu. I eto nismo trebali kupiti neku figuricu, ja sam dobila pune ruke prekrasnih kutija u kojima su brizno zapakovani vojnici. Muzevom odusevljenju nema kraja, a ja se osjecam sigurnom - jer ako su mogli cuvati velikog cara onda ce i mene !


1 komentar:

sandrine kaže...

hahaha!!! Ima se sad dragi čime igrati!!! Prenesi mu moje pozdrave!