16 rujna 2008

Skogsmulle - sumski carobnjak !



Jos malo o djeci i prirodi.

Djeca vole bajke. I vole sumu i prirodu. Odlicna kombinacija! Upoznavanje sa prirodom pocinje za Svedsku djecu vec u vrticu. Kroz igru i caroliju. Organizovani izleti u sumu, sa tetama i vaspitacima je obavezni program.
Zamislite grupu male vesele djece koja vrijedno i strpljivo idu kroz sumu i u velikom iscekivanju. Tete su im pricale da ce u sumi sresti carobnjaka, u stvarnosti !
Mala vesela grupa stize na odrediste - na posebno oznaceno mjesto sa drvenim klupama oko malog ognjista. Tu tete naloze vatru da bi mali izletnici mogli rostiljati hrenovke na stapovima i piti sok koji su ponijeli u svojim malim ruksacima. I odjednom nesto zasuska u obliznjem grmu ! Sav veseli zamor utihne. Pred iznenadjenu publiku iskoci jedno cudno stvorenje, odjeveno u zeleno odijelo, sa zelenom kapom i velikim crvenim perom zadjevenim u kapu. Velikih ragoracenih ociju i zajapurenih obraza od uzbudjenja maleni samo gledaju u njega. Ali carobnjak je veseo i razigran. Kaze da se zove Skogsmulle, pita ih da li im se moze malo pridruziti uz vatru. Male glavice zivo klimaju odobravajuci. Skogsmulle radosno sjeda i pocinje svoju pricu o sumi u kojoj zivi. Maleni radoznalo slusaju i zatim ih on pita jesu li raspolozeni za igru. O da! svi odmah skacu na nogice i Skogsmulle ih upoznaje sa "svojim" domom. Prica im i pokazuje mahovinu i lisce, zatim krecu u potragu za malim zivotinjama, puzeci na sve cetiri cijela grupa zivo ispituje mrave, male zabice...sve sto nadju!
Bezbroj pitanja i uzvika istovremeno, ali Skogsmulle ima za sve odgovor i objasnjenje.
Skola o prirodi je pocela, na uzbudljiv i veseo nacin !
Ja sam prisustvovala par puta i vjerujte mi, i mi odrasli budemo lako poneseni tom igrom i rado obnavljamo svoje znanje o liscu i grmovima, pticama, vjevericama...

Broj komentara: 6:

nlo kaže...

Totalno sam se uživila u priču, super naćin da djeca dožive prirodu i sve što ide s njom:-)

Sanela Mallory kaže...

Lijepo:)

Maja kaže...

Obožavam djecu i jedva čekam vrime kada ću imati i svoju. Do tada uživam u igri s malim rođakom i dječicom oko moje zgrade :) Prekrasan post draga moja :)

Unknown kaže...

Ja sam ti, draga moja, kao dijete! Oduševljavaju me bajke o šumskim vilama, čarobnjacima i ostalim tajnovitim bićima!

Snjezana kaže...

smrc. zasto ja nisam isla u vrtic u svedskoj...?:)

lucky kaže...

to se zove dječji vrtić i odgajatelji!!!