21 listopada 2008

Crvene kuce


Drvene kuce obojene u crvenoj bakarnoj boji su slika koja predstavlja Skandinaviju, osobito Svedsku. Od kad sam prvi put stigla ovamo, divila sam se tim crvenim kucama - izgledale su mi kao igracke. Vesele i tople ! Crvene kuce sa bijelim prozorima i vratima kao da pruzaju neku posebnu dobrodoslicu. Bile one male ili velike, obicne za stanovanje ili vikendice, obojene su tom bakarnom bojom, ako su drvene.
U svom cudjenju i divljenju trazila sam i objasnjenje. Odgovor sam dobila da su obojene tako jer u srednjoj Svedskoj ima jedan veliki rudnik bakra Falun (koji je sad zatvoren ) i odatle potice ta divna boja. A kako je bas ta vrsta bakra pretvorena u prah dosta otporna na hladnocu razumljivo je da se toliko koristi na hladnom sjeveru. Bakarni prah je pomijesan sa lanenim uljem i jos nekim tajnim sastojcima (kao i u svakom dobrom receptu)!
A ja sam mislila da su kuce crvene da bi se dobro vidjele u mracnoj i dugoj zimi :) Pa mozda ima nesto i tome...
Iako ne zivim u jednoj takvoj divnoj crvenoj kuci, okruzena sam njima i uzivam gledajuci ih.


4 komentara:

Snjezana kaže...

kao iz bajke...:)))
odisu mirom i toplinom.

Nevena Buljan kaže...

samo cu reci da sam presretna sto sam otkrila ovaj blog...san mi je otići zivjeti negdje u Skandinaviju..po mogućnosti u Svedsku..obozavam hladnocu, zimu snijeg i sjever...i ne podnosim bas zdravstveno najbolje i ne volim ljeto i vrućinu...

rijeka kaže...

I meni su bas kao iz bajke, Monsoon.
Marigold, ne znam gdje zivis ali ako nisi daleko od Skandinavije svakako bi je trebala posjetiti. Ja zivim ovdje vez duzi niz godina ali jos uvijek otkrivam ljepote ovog podneblja, a ponajvise prirode. Odise onom cistom, sirovom ljepotom. Iako se cesto zalim na hladnocu - ja sam ti za ljeto i sunce - ipak uzivam na ovom lijepom sjeveru !

Unknown kaže...

Super su ti putosestvja,opisi i fotke,odusevila si me...pozdrav ti gore u Skandinaviju!