24 veljače 2009

Na kraljevskoj snijeznoj stazi !


Vasaloppet je Svedska skijaska festa i natjecanje u nordijskom skijanju za velike i male, za stare i mlade. Za domace a i za strane natjecatelje. Skijasko natjecanje koje je ponos na licimai u srcima Svedana. Svake godine prve nedelje u ozujku mjesecu je tradicionalno veliko natjecanje Vasaloppet. Start je u Sälen a cilj u Mora - staza je duga 90 km ! Dakle, izdrzljivost i dobar trening prije toga je preporucljiv.
Ali ima i drugih varijanti, naravno. Jer kako sam spomenula na pocetku to je skijasko natjecanje za sve uzraste. Te druge varijante pocinju nekoliko tjedana prije glavnog natjecanja.
  • BarnVasa - natjecanje za djecu na kracoj stazi, koje se organizira sirom Svedske i na kojoj ucestvuju djeca od 4 - 9 godina. Staza je duga 500 metara. Puno radosti i smijeha i sjajnih okica i rumenih obraza :)
  • UngdomVasa- natjecanje za omladince od 9- 15 godina. Ovo su ucesnici na pravoj stazi za Vasa natjecanje samo je podijeljena na 3, 5, 7 ili 9 kilometara i ucestvuju po skolskim grupama i razredima. I poseban datum samo za njih
  • TjejVasa - dan odredjen samo za zene ! Njihova je staza duga 30 km. Vesele i naoruzanne osmijehom i drustvom hrabro se upucuju duz skijaske staze.
  • KortVasa - dan za obitelji i ostale grupe. To je jedan veseli dan na skijaskoj stazi, cijela obitelj moze da ucesvuje. Najmladji clan mora biti 12 godina, staza je duga 30 km ali svi voze onoliko koliko mogu i zele. Dovoljno je samo par kilometara, glavno je ucestvovati :)
  • Öppetspår - otvorena staza za sve koji zele voziti skije na dugoj stazi, ali bez prestiza i stresa. U svom vlastitom taktu, prema svojim fizickim mogucnotima i kapacitetu. Staza je otvorena svakim danom do glavnog natjecanja, start je ujutro u 08.00 i sve je organizirano. Ima onih koji voze ovaj otvoreni dio a i na glavnom natjecanju.
Pocetak ovog skijaskog natjecanja se proteze unazad 500 godina, jos u 1520 godinu ! Historijski dogadjaj u kraljevini Svedskoj - tad je naime Svedska bila pod vladavinom Danske, i tadasnji danski kralj koji je vladao bio je jako opak i gramzljiv. Zelio je sve veci dio Svedske, ali se Gustav Eriksson Vasa usprotivio, pobjegao iz pritvora i krenuo kroz brdovite dijelove Svedske da podigne narod na pobunu. Uz pomoc seljaka uspio je podignuti bunu i osloboditi Svedsku od brutalnosti Danskog kralja. Gustav Vasa je proglasen kraljem 1521 godine.
Skijasko natjecanje je krenulo 5.3.1922. godine kad je Skijaski komitet pokrenuo inicijativu i znacenje natjecanja, i htjeli su da bude u spomen kralja Gustav Vasa, stazom kojom se on borio za slobodu. Od tad je krenulo natjecanje koje je sve vece i vece obimom i popularnosti svake godine ! Vasaloppet je najstarije, najduze i najvece natjecanje u dugom skijanju na svijetu ! Svake godine ucestvuje oko 14 000 natjecatelja. Prvi koji stizu na cilj su elitni skijasi i predju tih 90 km za cirka 4 sata. Na cilju ih ceka odusevljena publika i lijepa cura u narodnoj nosnji sa zelenim vijencem u rukama kojeg svecano okaci oko vrata pobjednika !

1 komentar:

Anonimno kaže...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!