08 prosinca 2009

Julbock - Svedska Bozicna tradicija



Bozicne tradicije se cuvaju i njeguju svugdje pa tako je i Svedskoj. Mnogi simboli su obiljezili Bozicne blagdane koji su prilagodjeni ovom podneblju. Jedan od tih zanimljivih simbola je Bozicni jarac. Neobican ali veseo simbol :)
To je pocelo u davna vremena : neko od mladica se preobukao i maskirao jarecim krznom preko ramena i sa velikom bradom i kapom preko ociju da ga ne bi prepoznali. Tako maskiran je isao od kuce do kuce, pjevao Bozicne pjesme i zazelio srecu i blagostanje u svakom domu. Za to je bio nagradjen hranom i picem. Jarac je bio sve popularniji pa su tako preobuceni mladici donosili i male darove obiteljima sa djecom. Vjerovatno je tako nastala ideja sa Djeda Mrazom i poklonima !
Zatim su se Bozicni jarci poceli praviti od slame ili zelenih grana. Stavljali su se ispred ulaza u kucu ili u stalu da donese radost i blagostanje :)
Ta tradicija je ostala u obliku Bozicnog jarca. Veliki i poznati Svedski jarac je u gradu Gävle. Svake godine na trgu se napravi veliki jarac od slame koji je zastitini znak za taj grad.
U ovo vrijeme prije Bozica se prodaju jarci od slame ili zelenih grana, mali ili veliki. Od slame se obicno stavljaju u kuci ispod jelke a zeleni se stavljaju ispred ulaza u kucu kako i tradicija govori. Muz i ja smo se potrudili i napravili sami jednog lijepog zelenog Julbock, nismo pjevali pjesme ali smo uzivali dok smo pravili cvrsto tijelo za jarca od letvica i daske, dok smo u sumi brizno birali zelene grane i dok smo uvezivali i formirali bockave grancice za naseg veselog Julbock :)
Tradicija se brizno cuva !

Broj komentara: 5:

Unknown kaže...

hehe, baš slatko izgleda, kao mali jarić!

mandjula kaže...

Evo dosla sam na tvoju stranicu da procitam o svedskom julbock, ali sam posle toga morala ici dalje i citati i ostale tvoje postove. Malo bi bilo kad bih rekla da sam se odusevila, ja sam zaista i uzivala u zadovoljstvu koje mi je citanje pruzilo. Jedva cekam kad ces jos nesto objaviti.

rijeka kaže...

he he Sandrine i jeste mali jaric :))
Mandjula draga, hvala !
U zadnje vrijeme nemam puno vremena da pisem ovdje a ima puno toga lijepoga i zanimljivoga sto bih zelila napisati. Potrudit cu se makar u manjim postovima !

Anonimno kaže...

pozdrav od jedne srodne duse
Zivim u Sedskoj pisem o svedskim obicajima, mome vrtu,kuci i malo o mojim rukotvorinama.
radovalo bih me kad bi pogledala
www.dragansgarden.blogg.se

Anonimno kaže...

stalno cekam na nove priloge,Gdje su????
pozdrav iz Flode