09 ožujka 2012

Julita gård -sjecanje na ljetne izlete

Ovako u zimske dane pregledavam stare slike i podsjecam se na ljetne izlete i gdje smo sve bili.
Jedan od izleta je bio u lijepo imanje Julita u Svedskoj pokrajini Södermanland. To je nekad bilo veliko imanje i gospodarstvo u vlasnistvu jedne imucne familije , ali je vec odavno predano Narodnom muzeju na cuvanje. Sacuvane su gotovo sve gradjevine i dijelovi gospodarstva tako da je pogodno i kao "muzej" zemljoradnje i vrtlarstva.
Na samom ulazu nas doceka lijepi natpis "Dobro dosli u Julita gård " Zatim ulazimo kroz recepciju jer je to muzejski pa se placa i dalje idemo kroz predivan park. Kako je kasno ljeto svukud puno je cvijeca i mirisa. Dalje idemo stazom do glavne zgrade imanja, veliko zdanje koje se uzdise ponosno i lijepo u samom centru parkaPokraj glavne zgrade je nekoliko dodatnih manjih zgrada u kojima ima zanimljivih stvari. U jednoj od njih su sacuvane sve lijepe konjske prikolice i fijakeri. Ima ih raznih velicina i dizajna, a neke su toliko stare da su dijelovi posebno povezani jedan za drugi da se ne bi raspali, na njima pise da poticu iz 1700 godine. Fascinantno !Setamo dalje do sljedece zgrade koja se pokazala da je bila mljekara za cijelo imanje, tu se pravio sir i ostali mijecni proizvodi. Kako se u jednom dijelu parka uzgaja zacinsko bilje tu u staroj "mljekari" se sad cuvaju i preradjuju zacini u razne mirisne proizvode. I prodaju u butiku :)
Dalje nas setnja vodi uz jezero Öljaren uz koje je smjesteno imanje . Stizemo do jednog dijela parka u kojem su male kucice iz starog doba , neke su jos iz 1800 i lijepo ocuvane. Tu su zivjele familije radnika koji su radili na imanju

Sve kucice nisu bile tu u ovom parku, bile su razmjestene okolo ali su sad prenesene i smjestene na jednom mjestu . Ja osjecam neku carobnu misticnost sjedeci na klupi ispred ove male kucice i zamisljam ljude koji su tu zivjeli i radili.
Nakon odmora na klupici idemo dalje kroz park. U samom zelenilu vidimo jednu malu drvenu kapelicu. Mislili smo da je zatvorena ali smo joj pronasli ulaz u duboko skrivenom zelenilu

Ulazimo polako u malu kapelicu sa nekim posebnim osjecajem. Kapelica je stara i sva je od drveta pa je divno cudo da je ocuvana. A tako je lijepo unutra
Veliki svijecnjaci rucno rezbareni stoje ispred ulaza do oltara. Na njima se pale svijece za vrijeme Bozicne mise.

U parku pokraj kapelice je zvonik, izradjen bas kao da su ga Vikinzi sad izradili !

Setnju nastavljamo kroz park gdje rastu stara stabla jabuka puna plodova.
Na kraju parka su staklenjaci u kojima se uzgaja povrce i zelenilo. Puno ljudi je tu zaposleno i rade na uzgoju povrca i voca.
Julita imanje je jos poznato po svom tradicionalnom Bozicnom marknadu - Jul marknad, a posebno je bas zbog toga sto se tu prodaju proizvodi i produkti koji poticu samo sa ovog imanja i najblize okoline. Med, marmelade, sokovi, sirevi i ostali ukusni proizvodi a i tkanine i rucni radovi.
Jos jedan od divnih izleta u lijepoj Svedskoj :)

1 komentar:

Unknown kaže...

Najdraže sjećanje na ljetni izlet potječe odavde, odlično sam se provela. vikend za dvoje