01 travnja 2013

Veliki umjetnik u malom gradu - Picasso u svedskom gradicu !

Veliki umejtnik Pablo Picasso usred Svedske ! Cudno ali istinito !
Kristinehamn - mali grad smjesten na sjevernoj obali Vänern, Svedskog najveceg jezera, treceg po velicini u Europi. Kristinehamn ima lijepu poziciju i veliku luku. Neobicno za tako mali grad, ali brodovi imaju veliki znacaj za ovaj dio Svedske.  U davna vremena je Kristinehmn imao veliko znacenje za trgovinu, jer tu prolazii put koji povezuje Svedsku i Norvesku.
Na ulazu u luku u grad Kristinemhn stoji jedna velika  skulptura , skulptura od betona, Picassova skulptura.
Odkud to ? Ovako slijedi prica:
Norveski umjetik Carl Nejsar je  radio sa Picassom i izradivao skuplture za njega 17 godina. Picasso je izrazio zelju da bi volio izgraditi negdje jednu veliku skulpturu i napravio model . Nejsar se raspitao u svom gradu u Norveskoj ali su glavni odgovorni odbili govoreci da skulptura izgleda grozno.
U Francuskoj je Nejsar sreo prijatelja Bengt Olson , umjetnika iz Kristinehamn i razgovarali su o Picassovom modelu . Olson se raspitao u svom gradu i odgovrni su se odmah slozili. Nejsar je to saopstio Picassu i umjetnik je pristao ali ako bude postavljena na odgovarajucem mjestu. Olson je poslao fotografije mjesta Strandudden , ulaza u luku u Kristinehmn i Picaso je poslao razglednicu sa odgovorom :
"Oui, Picasso 7.7.1964. "
Skulptura je podignuta 1965 i najveca je Picassova skulptura na svijetu - visoka je15 metara i izradjena od betona , teknikom kojoj je Nejsar radio puno godina. Skulptura se zove po Picassovoj zeni Jacqueline , prve skice je on uradio vec 1950. Jacqueline pozdravlja sve mornare dobrodosle u luku .
Skulptura je u obliku visokog stupa na cijem su vrhu izradjena betonska "krila" i profil Picassove zene .

Lijepa dobrodoslica i lijepo mjesto za izlet !

Mi smo danas iskoristili lijep suncani dan i posjetili Picassa i njegovu Jacqueline u sarmatnom malom gradu Kristinehmn :)
2 komentara:

draganasgarden kaže...

pratim te redovno i svidja mi se Picaso .

imas nagradu kod mene .
pozdrav iz Flode

rijeka kaže...

Hvala Dragana ! Bas cu pogledati ;)