23 travnja 2013

Djumbir - fantastican zacin :)
Djumbir/ginger  je zanimljiva korijenasta biljka. Ljekovit je, mirisan, jak i ukusan ! Strucnjaci savjetuju da bi ga trebalo koristiti svakodnevno u ishrani. Ima mocna ljekovista svojstva. Od davnina se koristi  puno u istocnjackim jelima. Dodaje poseban ukus jelima a istovremeno ih cini zdravijima.
Djumbir je biljka koje se uzgaja u Australiji,Jamajci, Indiji i Kini. Koristi se u ljekovite svrhe vec stoljecima i neprestano se istrazuje.
Postao je jako popularan u kuhinjama sirom svijeta. Pristupacan je u raznim oblicima a narocito u obliku praha ili svjezi u korijenu.

Koristi kao lijek protiv mucnine i morske bolesti. Nije uzalud da se stavlja u bozicne keksice i Svedani imaju jednu finu izreku :" Uzmi jedan djinder keks da budes dobar !" Na to se misli da ce ti probava biti mirna i bez problema i samim tim si zadovoljan i ljubazan :)
Koristan je u lijecenju mucnine, boli u stomaku, zubobolje i reumatizma jer ima protupalna svojstva.

Djumbir ne izaziva popratne pojave, ako ga na primjer stavite u jela od graha ili drugig povrca, sprijecit ce stvaranje plinova ! Korisno, zar ne ?

Ja ga koristim u marmelade, kao ova od narandze i djumbira . Fantasticna !Djumbir marmelada

Djumbir jabuka marmelada !Ili ova aromaticna


Ili ova ukusna marmelada sa jabukom i djumbirom
Koristim djumbir i u slana jela, juhica sa mrkvom i djumbirom je tako ukusna i hranjiva. A istovremeno i zdravaU jesenskim bojama - mrkva/djumbir juhica :)cesto pravim ukusan umak sa djumbirom uz losos i povrce

ili kao napitak, ovo pravim zaista cesto, smoothie sa svjezim djumbirom i vocem

Smoothie za dorucak :)


a za dorucak - jogurt, svjeze naribani djumbir, med i voce


Dorucak za oporavak :)


Koristan savjet : da bi lakse naribali svjezi korijen djumbira / ja ga svako jutro naribam u jogurt za dorucak/ -  dobro je jedan komad ociscenog korijena staviti u zamrzivac. Puno ga je lakse naribati u jogurt tako smrznutog jer nema onih dugih koncica kao kad je korijen svjez. Zamrznuti ne gubi nikakva svojstva i ja ocistim jednan manji korijen i zamrznem i kako ga goristim svakodnevno brzo ga i potrosim i onda zamrznem novi komad .

Jedino ga nije dobro uzimati prije spavanje, jer podize nivo energije. Preporucuje se ujutro za pocetak dana i za rucak za odrzavanje energije i radnog elana :)
Dakle ovaj zacin je fantastican! Ja rado slusam slusam strucnjake jer jednostavno obozavam ovaj zacin :)