01 travnja 2013

Veliki umjetnik u malom gradu - Picasso u svedskom gradicu !





Veliki umejtnik Pablo Picasso usred Svedske ! Cudno ali istinito !
Kristinehamn - mali grad smjesten na sjevernoj obali Vänern, Svedskog najveceg jezera, treceg po velicini u Europi. Kristinehamn ima lijepu poziciju i veliku luku. Neobicno za tako mali grad, ali brodovi imaju veliki znacaj za ovaj dio Svedske.  U davna vremena je Kristinehmn imao veliko znacenje za trgovinu, jer tu prolazii put koji povezuje Svedsku i Norvesku.
Na ulazu u luku u grad Kristinemhn stoji jedna velika  skulptura , skulptura od betona, Picassova skulptura.
Odkud to ? Ovako slijedi prica:
Norveski umjetik Carl Nejsar je  radio sa Picassom i izradivao skuplture za njega 17 godina. Picasso je izrazio zelju da bi volio izgraditi negdje jednu veliku skulpturu i napravio model . Nejsar se raspitao u svom gradu u Norveskoj ali su glavni odgovorni odbili govoreci da skulptura izgleda grozno.
U Francuskoj je Nejsar sreo prijatelja Bengt Olson , umjetnika iz Kristinehamn i razgovarali su o Picassovom modelu . Olson se raspitao u svom gradu i odgovrni su se odmah slozili. Nejsar je to saopstio Picassu i umjetnik je pristao ali ako bude postavljena na odgovarajucem mjestu. Olson je poslao fotografije mjesta Strandudden , ulaza u luku u Kristinehmn i Picaso je poslao razglednicu sa odgovorom :
"Oui, Picasso 7.7.1964. "
Skulptura je podignuta 1965 i najveca je Picassova skulptura na svijetu - visoka je15 metara i izradjena od betona , teknikom kojoj je Nejsar radio puno godina. Skulptura se zove po Picassovoj zeni Jacqueline , prve skice je on uradio vec 1950. Jacqueline pozdravlja sve mornare dobrodosle u luku .
Skulptura je u obliku visokog stupa na cijem su vrhu izradjena betonska "krila" i profil Picassove zene .

Lijepa dobrodoslica i lijepo mjesto za izlet !

Mi smo danas iskoristili lijep suncani dan i posjetili Picassa i njegovu Jacqueline u sarmatnom malom gradu Kristinehmn :)




4 komentara:

draganasgarden kaže...

pratim te redovno i svidja mi se Picaso .

imas nagradu kod mene .
pozdrav iz Flode

rijeka kaže...

Hvala Dragana ! Bas cu pogledati ;)

Sandra Pusica kaže...

Pozdrav svim gradanima Hrvatske i šire. Moje ime je gospoda Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljiva svjedocanstva o tome kako sam dobila zajam od 150,000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospoda Dora Wealth da ona daje zajam s kamatnom stopom od 2% ona daje sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugorocnih zajmova,poslovni zajam i kratkorocni zajam itd. Ako ste zainteresirani za dobivanje zajma, sigurno se možete obratiti njime izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp: (+16014560144)

Hvala vam na vašem vremenu dok citate.

financialserviceoffer kaže...

Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks