14 veljače 2012

Semla



Semla je klasican Svedski kolac koji se obicno jede na "debeli utorak" koji pada prije uskrsnjeg posta. To da bi se covjek dobro najeo prije pocetka posta, prema staroj tradiciji. Tradiciju malo ko danas pazi ali semlu vecina voli. Pa evo recept, nadam se da se necete uplasiti od kalorija i dugog vremena za spremanje, jer vrijedi, stvarno!




Priprema

Vrijeme pripreme:
120 min
  1. 1
    Istopi margarin i dodaj 2, 5 dl mlijeka. Neka se skupa ugrije
  2. 2
    Izmrvi kvasac i pomijesaj sa malo toplog mlijeka/marg.
  3. 3
    Dodaj ostatak mlijeka, so, secer i skoro svu kolicinu brasna. Umijesi glatko tijesto, neka bude prilicno meko. Ostavi da se dize 40 min.
  4. 4 Semle u nastanku – loptice od tijesta /slika/43859/
    Istresi tijesto na pobrasnjelu dasku i uvaljaj loptice, otprilike velicine breskve
  5. 5
    Stavi loptice na lim oblozen papirom za pecenje. Pusti opet da se dize 30 min dok ne budu duple velicine. Ukljuci pecnicu na 225 stepeni(zavisno od pecnice, ali treba biti dobro vruca)
  6. 6 Premazi umucenim jajetom /slika/43862/
    Premazi kolace razmuzenim jajetom i peci 10 min. Pusti da se malo ohlade prekrivene krpom
  7. 7 Pecene i ohladene punimo /slika/43863/
    Odrezi poklopac sa svakog kolaca i izvadi im malo sadrzaj iz sredine, to stavi u jednu posudu. U to smrvi bademovu masu i dodaj malo mlijeka. Neka bude meka smjesa
  8. 8 ...bademovom masom i slagom /slika/43864/
    S tom smjesom napuni udubljenja u svakom kolacu, stavi na vrh umucenu slag pjenu. Poklopi ih odrezanim poklopcima i pospi malo secerom u prahu.
  9. 9
    Uzivaj!

Posluživanje

Ovo je klasicna semla, ali se moze puniti i drugim punjenjenjem umjesto bademove mase – kremom od vanilije, dzemom od jagoda ili borovnica, cokoladnom kremom ali na kraju ipak pokriti slagom :)

Nema komentara: