16 svibnja 2012

Orhideje -selidba !




Orhideje vole , kako nam je poznato, svjetlost i sunce ali ipak ne prejako sunce. Direktna, jaka svjetlost sunca sprzi im listove i usporava im rast i cvjetanje. Doduse ako su cvjetale cijelu zimu , ljeto im bude kao godisnji odmor :) Odmaraju od aktivnog cvjetanja, odmaraju i skupljaju snagu za slijedeci cvjetni period.
Ali one koje cvjetaju uporno i ne predaju se cak ni ljeti - moramo zastiti od jakog sunca jer to nikako ne vole.
Kod mene u mojoj velikoj kuci je puno prozora na sve strane ima mjesta za sve moje orhideje. I sad krecem - selidba i preseljenje orhideja prema njihovoj zelji i potrebi.
Dakle , sa jako suncanog prozora na kojem je direktno sunce na orhideje / a nase sjeverno sunce sija sad i nocu i danju/ selim orhideje na one prozore na kojim je malo sjenovito ali ipak dovoljno svijetlo. Na zapadne i sjeverne prozore. Ili velike prozore na kojima ljeti drzimo spustene roletne, pa je sjenovito ali svijetlo. Tu selim one orhideje koje jos uvijek puno cvjetaju.
One koje su upravo zavrsile svoj dugi cvjetni period i kojima treba odmor - njih selim na prozor koji je dosta sjenovit, neka u hladu odmaraju.
Ako ih ne mozete preseliti na druge prozore kao ja, ipak ih zastitite na neki nacin: stavite suncane zastitnike na prozore na donji dio prozora tako da stiti zelene listove orhideja, jer njihovi debeli zeleni listovi su izvor zivota i hrana za cvjetove. Nemojte ih seliti u unutrasnjost sobe daleko od prozora, jer tu mogu uvenuti. Radije na prozoru sa zastitom, nego u mracnom kutu na stolicima i vitrinama. Ja sam sve probala i zaista znam da ne vole mracne kutove.
Dobro ih je iznijeti i van u neki sjenoviti dio vrta, gdje mogu biti na miru i gdje ih nece sunce prziti.

Nema komentara: